Nog minder steun voor plan afschaffing dividendbelasting

Onderzoek van Maurice de Hond leverde inzicht op over de steun onder de kiezers voor kabinetsplan afschaffing dividendbelasting en de steun voor minister Stef Blok. Daarnaast peilde hij voor het eerst sinds begin juli de zetelverdeling in de Tweede Kamer.

Afschaffing dividendbelasting nog minder populair

De peiling laat zien dat de steun voor de afschaffing van de dividendbelasting afbrokkelt. Nog maar 15% van alle Nederlanders is voor. Zelfs onder VVD stemmers is de steun nog maar 35%. Opvallend veel CDA stemmers – namelijk 35% – zeggen (waarschijnlijk) niet opnieuw CDA te stemmen als de afschaffing dividendbelasting toch doorgaat.

Uitspraken Stef Blok vinden steun onder rechts kiezers

Daarnaast liet De Hond peilen in hoeverre de kiezers het eens zijn met uitspraken van Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok over de multiculturele samenleving. Heel voorspelbaar blijken de kiezers van rechtse partijen (VVD, CDA, FvD en PVV) het veelal nadrukkelijk met Blok eens te zijn. Alleen het commentaar van Blok over Suriname – dat het een failed state is deels vanwege etnische opdeling – wordt door slechts grofweg de helft van de rechtse kiezers gedeeld (door PVV stemmers het meest (72%) en CDA stemmers het minst (40%)).

Linkse stemmers zijn duidelijk minder enthousiast over de uitspraken van Stef Blok dan rechtse stemmers. Stemmers op GroenLinks, PvdA en D66 staan duidelijk overwegend negatief tegenover zijn uitspraken. SP en PvdD stemmers zijn nadrukkelijk meer verdeelt over de issues rond de multiculturele samenleving. Nauwelijks de helft van de kiezers van SP en PvdD vindt dat hij moet aftreden. Bij GroenLinks, SP en D66 stemmers is een duidelijke meerderheid voor aftreden. Voor de rechtse stemmer kan Blok gewoon blijven zitten.

VVD verliest een zeteltje

Er zijn weinig verschuivingen in de zetelverdeling tussen de politieke partijen ten opzichte van de vorige peiling gepubliceerd op 8 juli. Alleen VVD en GroenLinks verloren een zetel ten faveure van PvdA en SP.

De VVD is met 29 zetels ruimschoots de grootste en GroenLinks met 16 zetels de nummer twee. Achter GroenLinks verdringen zich nog zes partijen – FvD, PVV, D66, CDA, SP en PvdA – met ieder tussen de 15 en 11 zetels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *